Teve póz

A TEVE PÓZ nyújtja a törzs elülső felszínét (combot, hasat, mellkast), nyújtja a gerincoszlopot és rugalmassá teszi azt. Javítja a rossz testtartást, oldja a váll merevséget.

Lássuk a Teve Póz gyakorlatot lépésről lépésre:

1. Helyezkedj el térdelő állásban a jógaszőnyegen. Figyelj rá, hogy a térdek és lábszárak csípőszéles távolságra legyenek egymástól. A comb és a lábszár derékszöget zár be egymással. Ha kezdő vagy, lábfejeidet támaszd meg nyugodtan a lábpárnáiddal, ezzel merőleges helyzetbe hova a talpakat a talajjal, ami stabilabb alátámasztást biztosít. Haladóként pedig tarthatod őket spicc helyzetben is.

2. Tenyereidet helyezd a derekadra úgy, hogy a hüvelykujjak egymás felé, befelé nézzenek. Tartsd stabilan itt a kézfejeidet, ezzel segítve majd a medence billentését. Könyökeidet igyekezz közel húzni egymáshoz, lehetőleg azok is párhuzamosak legyenek.

3. Majd egy mély lélegzetvétellel hajolj hátra, vállaidat engedd hátra, mellkasod pedig emeld ki. Ennek segítségével nyújtod meg a tested elülső láncát.

4. Kilégzésre pedig további hátrahajlással fogd meg a sarkaidat egyenként. Míg az egyik kezeddel nyúlsz az azonos sarkadhoz, közben a másikkal tartsd stabilan a derék – medence tájékodat. Ha már biztosan támaszkodsz a kezeddel a sarkadon, akkor nyúlj csak le a másik kezeddel.

Ha kellő ideig tartottad a teve pózt, kiszállásnál belégzésre emeld fel a fejed, majd a kezeidet egyesével, a stabil támaszok megtartásával helyezd vissza a derekadra. Majd lassan emeld vissza a törzsed, és térdelő támaszból ülj le a sarkaidra. Pihenj meg ebben a helyzetben, majd ha úgy érzed, szállj ki a gyakorlatból.