Tedd magadévá a jógát

Meggyőződésünk, hogy minden test alkalmas a jógához.

Tehát nem a tanuló testének kell igazodnia a jógához, sokkal inkább maga az ászana, vagy a póz az, ami módosítást, vagy eszközhasználatot követel. Azzal, hogy a tanuló képességeihez mérten módosítjuk a gyakorlatot, nem pedig a tanuló testét formáljuk a jógához, mi oktatók, egy minden testet megértő és megbecsülő légkört teremtünk az osztályokon belül. Ennek eredményeként minden tanuló eljut arra a pontra, hogy egy pozitív és egészséges életmód felépítésére kezd el törekedni, mérettől és képességtől függetlenül.

Használhatjuk ugyanezt a gondolkodásmódot a saját gyakorlásunk alkalmakor is. A saját magunknak mondott szavaknak hatalmas erejük van. Nem abban kell hinnünk, hogy meg kell változnunk azért, hogy megfeleljünk egy póznak, vagy egy órának, vagy magának a jóga életmódnak. Ehelyett inkább igazítsunk magunkhoz egy gyakorlatot, egy órát vagy egy életstílust itt és most. Találkozhatunk és megünnepelhetjük a saját egyedi testünket, tapasztalatainkat. Személyre szabhatjuk a jóga gyakorlatunkat úgy, hogy az a saját testünknek, elménknek és lelkünknek is előnyös legyen.

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk testünket, a legfontosabb lépés, hogy találkozzunk önmagunkkal. A jógaoktatók azáltal, hogy megértenek és megbecsülnek különböző típusú és képességgel rendelkező testalkatokat, valamint tudják, hogyan alkalmazzanak egy gyakorlatot különböző személyekhez, képesek létrehozni egy valóban befogadó jógaósztályt. Az oktatók a tanulók biztatására fókuszálnak. Arra ösztönzik őket, hogy hozzák azt a szőnyeget, és fogadják el azt a szakaszt, amelyben gyakorlása során tartanak.

Az említett eszmék közül is bátran meríthetünk szintén a saját gyakorlásunk során is. Dolgozhatunk azon, hogy az értékünkről, erőnkről, vagy éppen szépségünkről saját magunknak szóló történetekkel, monológokkal azonosuljunk – akár jógázunk, vagy akár nem. Kezdhetjük megkérdőjelezni a negatív doolgokat magunkkal kapcsolatban. Megünnepelhetjük azt a pillanatot, ahol tartunk most az életünkben, a jóga elsajátításában. Olyan oktatókat, médiatartalmakat keressünk, melyek kifejezett hangsúlyt fektetnek az efogadásra. Bármikor, a szőnyegen jógázás közben öszpontosítsunk arra, hogy nem kell megváltoznunk azért, hogy élvezhessük a jóga által kapott jótékony hatásokat.