Sas póz

A SAS PÓZ kiváló jógagyakorlat az egyensúly fejlesztésére, és a láb izmainak erősítésére. Mindemellett felfrissülést biztosít az elmének, elősegíti a koncentrációd fejlődését, és szerepet játszik a hatékonyabb összpontosítás kialakulásában.

A sas póz gyakorlat lépésről lépésre:

1. Végy fel egy alapállást a jógaszőnyegen. Most itt nekünk a jobb láb fogja nyújtani a stabil alapot, de ha Neked kényelmesebb, nyugodtan csinálhatod fordítva, a másik lábaddal.

2. Hajlítsd be enyhén a jobb térded, és tedd át a bal lábadat a jobb térded felett a jobb comb felé. Helyezd a bal combod hátsó részét a jobb combod elejére. Vigyük a bal lábfejed a jobb lábszárad mögé úgy, hogy a bal sípcsont a jobb láb vádliját érintse, és a bal nagylábujjad pontosan a jobb belső boka fölé kerüljön.
A bal lábad ebben a helyzetben a jobb lábad köré fonódik. Jobb talpad a talajon stabilan.

3. Majd emeld fel a karjaidat a mellkasod vonalába. Hajlítsd be őket úgy, hogy a felkarok párhuzamosak legyenek a szőnyeggel, az alkarjaid pedig derékszöget zárjanak be velük. Helyezd a jobb könyököt a bal könyökhajlatba, s az alkarokat egymás köré fonva simítsd össze a tenyereidet. Figyelj rá, hogy a bal karodat folyamatosan, az elején felvett párhuzamban tartsd! Itt is, ha kényelmesebb, megcserélheted a karok helyzetét.

A sas póz kellő kitartása után, a gyakorlat befejezésekor először a karok és lábak fonódását engedd ki, majd egyenesedj fel, és állj meg egy helyben pihenésnek. Majd ha szeretnéd, akkor megismételheted a pózt a végtagok szerepét felcserélve.

A sas póz pozitív hatásai:

  • frissíti az elmét, idegrendszert
  • fejleszti az egyensúly érzéket és a koncentrációs képességet
  • erősíti a láb izmait és ízületeit
  • javítja a testtartást
  • nyújtja lábszár izmait és megszünteti az esetleges görcsöket
  • oldja a vállmerevséget és lazítja a lapocka menti izmokat
  • erősíti és fejleszti a csípőt, a medencét