Milyen gyakran jógázz?

MILYEN GYAKRAN JÓGÁZZ?

Eddie Modestini, K. Pattabhi Jois-nak régi tanítványa, és BKS Iyengar, elárulja, hogy milyen gyakran kellene kitekerned a jógaszőnyeged, ha “komoly jógi” szeretnél lenni.

Ha egy tanuló azzal a céllal áll elém, hogy komoly jógivá akar válni, az első kérdésem az, hogy: “Van-e jógaoktatód?”. Nem hiszem , hogy “komoly” gyakorlatunk lehetne azáltal, ha tanárról tanárra ugrálunk, mindenféle következetes irány nélkül. Mindannyiunknak szüksége van egy tanárra, aki megismeri egyéni állapotunkat, személyiségünket, és hibáinkat. Aki olyan úton vezet végig minket, mely segít a saját ösvényünk kijárásában és az egyéniségünk fejlődésében.

MI KELL AHHOZ, HOGY “KOMOLY JÓGIVÁ” VÁLJ?

Következő a kérdés: Milyen gyakran kell gyakorolnunk ahhoz, ha “komolyan” szeretnénk foglalkozni a jógával? Gyermekvállalás előtt a feleségemmel volt, hogy napi 6 órát gyakoroltunk (a későbbiekben rájöttem, hogy ez meglehetősen extrém mennyiség). Mióta gyermekünk van, szerencsés esetben van napi 2 óránk jógázni, de a kezdő években a hosszú gyakorlati órák által szerzett tapasztalatok olyan mélyen megnyitották a testemet, hogy most rövidebb gyakorlási idő mellett ugyanazokat az eredményeket tudom elérni.

Bármi is érdekli a tanulókat a jógán belül (pránájáma, ászana, kántálás, krija, meditáció), minden területen arra ösztönzöm őket, hogy gyakoroljanak rendszeresen. Malcolm Gladwell-Outliers című könyvében hivatkozik egy elméletre, miszerint 10000 óra gyakorlás kell ahhoz, hogy az ember bárminek is a “szakértője” legyen. Ez azt jelenti, hogy ha egy tanuló minden héten HETI 12 órát szán a jóga gyakorlására, az akkor is csak ÉVI 624 óra. Ezen elmélet szerint, egy embernek 16 évébe fog telni, hogy a jógának szakértőjévé váljon. Személy szerint, én több, mint 32 éve gyakorlom a jógát, és legtöbbször még mindig kezdőnek érzem magam!

HATÁROZD MEG SZEMÉLYES CÉLJAIDAT

Akár magasabb szintű pózok elsajátítására törekszel, akár csak el akarod kezdeni magát a jógát, következő lenne a legjobb tanácsom: addig végezz jógagyakorlatokat, amennyire szükséged van szívednek feltöltésére. Ismerek olyan embereket, akik már napi 3 perc jógától teljesen boldogok és felszabadultak. Nálam mondjuk nem igazán működne, de mindenkinek más a szükséglete.

Vannak, akik jógiként születnek, és vannak, akik egész életükben gyakorolnak, hogy azzá váljanak. Egy póz elsajátítása is akár éveke telhet. Amikor olyan helyzetbe próbáljuk vinni testünket, amire még nem áll készen, fennáll a sérülés veszélye. Nem mintha nem haladhatnánk kihívásokkal teli pózok elsajátítása felé.. De ez mindig egy utazás: belekezdünk egy póz megtanulásába, több évig dolgozunk rajta, és végül szert teszünk rá. Hiába vagy te egy mester jógi, ugyanúgy meglehet, hogy egy pózt sohasem fogsz tudni elsajátítani. Van olyan is, aki számtalan pózt el tudott már sajátítani, és mégsem lett jógi mester.

Bízunk benne, hogy kis fordított cikkünk segítséget nyújtott azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran jógázz, hogy mester jógi váljon belőled! 🙂