Majom Póz

A MAJOM PÓZ  felfrissíti a láb izmait, egészséges állapotban tartja a lábakat, és rendszeres gyakorlása rövid- és hosszútáv futóknak egyaránt ajánlható. A gyakorlat ellazítja és erősíti a combok távolító izmait. Mindemellett nyitja és mobilizálja a csípőízületet.

 

A majom póz végrehajtása lépésről lépésre:

1. Kiindulási póznak térdelj le a jógaszőnyegre, majd ülj rá sarkaidra egyenes háttal. Helyezd a teljes tenyereidet a csípőd mellett a szőnyegre. Kézfejek párhuzamosak, előre néznek. (Ha nem érnek le a kezeid a szőnyegre, segítségnek nyugodtan használhatsz bármilyen jógatéglát)

2. Ezután kezd el lassal elemelni a csípőd a lábfejeidről, és közben egyik lábad nyújtsd előre úgy, hogy a sarkad csúsztatod végig a talajon. Majd fokozatosan nyújthatod hátrafelé a másik lábad is.

3. Törekedj arra, hogy minkét lábad teljesen nyújtott álllapotban legyen, és a medencéddel próbálj meg teljesen leülni a szőnyegre. A hát továbbra is egyenes, a talajra merőleges, mellkas és tekintetünk előre néz. Ha nem sikerül elérni a majom pózt teljesen nyújtott lábakkal, akkor csináld azt, hogy miközben nyújtod folyamatosan előre a lábad, a másikkal maradj féltérdelő helyzetben, és érezd, hogy nyúlnak a combhajlító izmaid. Majd ezt ismételd meg a másik oldalra is.

4. Ha teljesen le tudtál ülni, akkor karjaiddal nyújtózkodj a fejed felé, és kissé homorítsd a hátad, tekinteted előre felfelé irányítsd. Stabilabb nyújtózásért nyugodtan összeteheted a két kézfejed úgy, mint imádkozásnál.
Ha ekértük a célnak kitűzött időtartamot a majom pózban, akkor szép lassa n engedjük le karjainkat, támaszkodjunk meg megint a jógaszőnyegen (téglán), és lassan húzzuk magunkat vissza a kiinduló potícióba.