Low Lunge Póz

A LOW LUNGE PÓZ gyakorlása fejleszti az egyensúlyérzetet, nyitja a mellkast és a csípőt, nyújtja a hasat és a combizmokat, mindezekkel együtt mobilizálja a csípő és vállízületet.

 

Kis útmutató, a low lunge póz elsajátításához:

1. Kiinduló helyzetnek végy fel egy tetszőleges, kényelmes haránt terpeszállást. A lábfejek továbbra is párhuzamosak, előre néznek, teljes talp a jógaszőnyegen. Törzsünk feszes, hátunk egyenes, karok mélytartásban.

2. A hátul lévő lábadat kezdd el lassan behajlítani, közelítsd a térded a szőnyeg felé, majd óvatosan tedd is le. A lábfejedet feszíts le, visszafelé, hogy érje a talajt. Közben figyeljünk az elől lévő lábunkra is, ott is térdhajlítás fog történni. Itt fontos, hogy addig engedjük le a csípőnket, míg a combunk párhuzamos nem lesz a talajjal, közben a térd a bokával egyvonalban maradjon, a szőnyeggel merőlegesen.

3. Kezd el a törzsed lassan hátra hajlítani, vállövedet húzd hátra, zárd a lapockáid, majd húzd hátra a karjaidat is. A hatásosabb nyújtás érdekében kulcsold össze az ujjaidat, és úgy húzd tovább. Közben emeld ki a mellkasod előre felfelé. Hajtsd óvatosan hátra a fejed, tekintetedet szegezd az égre.

A low lunge póz befejezésekor először a törzsed engedd vissza természetes helyzetébe, majd a hátul lévő térded emeld el a jógaszőnyegtől, és mintha egy sima kitörésből lépnél vissza, az elől lévő lábaddal zárj a hátulsó mellé.

Fontos, hogy végig egyenletesen oszlasd el a súlyodat, ne terhelj jobban hátul a térdedre, az nem tesz jót neki. Ügyelj a súlypontod megfelelő helyezésére, mindig a két lábad között legen középen, egy síkban mozogjon.

+ 1 TIPP a low lunge póz elsajátításához:

Ha nem olyan jó az egyensúlyérzeted, és nem tudod stabilan leengedni a térded a szőnyegre, nyugodtan tehetsz oda egy jógatéglát, ezzel közelebb hozva az alátámasztási felületet, és segítve a gyakorlat helyes elvégzését.