Lefelé néző kutya póz

LEFELÉ NÉZŐ KUTYA PÓZ (Downward Dog) a jóga talán egyik legismertebb póza, nem hiába használjuk olyan sokszor.
Ez a testhelyzet nemcsak a mozgásrendszerre (izmokra, ízületekre) és főleg a gerincre van kiváló hatással, de a „fejjel lefelé lógásnak” köszönhetően hihetetlenül frissít és energetizál, teljesen kitisztítja a fejet! Receptre íratnám fel mindenkinek!
Lássuk, mitől is olyan nagyszerű ez a testhelyzet!

Így csináld a lefelé néző kutya pózt:

1. Ereszkedj négykézlábra a jógaszőnyegeden, úgy, hogy a karok a vállízülettel egy síkban, vállszéles távolságra, a térdek pedig a csípőízülettel egy síkban, csípőszéles távolságban helyezkednek el. Kézfejek párhuzamosan előre néznek, a tenyér teljes felülete érintkezik a talajjal. A comb és a lábszár derékszöget zárnak be, a lábfejek felszíne szintén érintik a talajt.

2. Ebből a helyzetből nyújtsuk hátra egymás után a két lábunkat, álljunk meg fekvőtámasz helyzetben.
Fontos, hogy a karok a mozgás során ne csússzanak el, a lábak maradjanak csípőszéles terpeszben.

3. Ezután kezd el a medencédet felfelé tolni, miközben nyújtott karral folyamatosan tolod magad hátrafelé a jógaszőnyegen. Egy elcsúsztatott háztetőre emlékeztető formát kell alakítanod. Engedd ki a vállöved, a karok a fül mellett, majdnem rásimulva nyúlnak egyenesen. Hagyd szabadon lógni a fejed. Érezd, ahogy nyúlik a vállad izomzata, a hát mély és felületes izmai egyaránt.
Ha kényelmesebb, és képes is vagy rá, nyugodtan tehetsz pár pici lépést a felső tested felé, ezáltal megnövelve a mozgástartományt.
Figyelj rá, hogy a karok és a hát végig egyenesek maradjanak, egy vonalat alkossanak, lehetőleg nyújtott lábakkal. Ha ezt nem tudod kivitelezni, nyugodtan behajlíthatod a térdeidet egy minimálisan, de a kar – hát helyzetét tartsd meg az eddig említettek alapján.

4. Amikor már úgy érzed, hogy nem tudsz tovább nyújtózkodni, akkor állj meg itt, és told a sarkad a talaj felé, amennyire csak tudod. Nem baj, ha nem sikerül teljesen lenyomni. Tartsd meg annál a végső pontnál, és érezd, hogy nyúlik lábad izomzatának hátsó lánca is.

5. Ha elérted a kitűzött időtartamot ebben pózban, kezdj el lassan térdre ereszkedni, majd ülj rá a sarkadra, és hasalj a combokra. A karjaidat tedd keresztbe a földön, és helyezd rá a fejed. Egy kevés ideig maradj ebben a helyzetben, pihenj meg, hogy helyreálljon a vérkeringés, és ellazuljanak a megdolgoztatott izmok.

Kezdőknek első alkalommal olyan 20-30 másodperc ajánlott ebben a pózban. Rendszeres gyakorlás mellett ez az idő akár 1 percre is növekedhet. Ismételheted egymás után 2-3 alkalommal. Minden ismétlés után tarts pihenőt, és figyelj az 5. pontra, nehogy kimaradjon!

 

Jótékony hatásai a gyakorlatnak:

  • Nyújtja a test teljes hátsó láncát: a vádlit, combhajlítókat, farizomzatot, gerincmerevítőt, széles hátizmot, trapézizom háti szakaszát, hátsó deltát.
  • Nyújtja a felső végtag izomzatai közül a tricepszet és az alkarhajlítókat.
  • A nyújtás hatására oldja a nyak, váll és láb merevségét is.
  • Enyhíti a derék- és háttáji fájdalmakat
  • Javítja a testtartást
  • Fokozza az agyban a vérkeringést, ezzel frissítve az elmét