Jógaeszközök

 

Tedd érdekesebbé jóga gyakorlatodat jógaeszközök használatával, alkalmazkodjon az ászana a testedhez. A “Jóga Minden Testnek” támogatói, Dianne Bond és Kat Heagber az új könyvükből vett ötletekkel mutják meg neked, hogyan teheted ezt meg. (Könyvük eredeti címe: Yoga Where You Are: Customize Your Practice for Your Body and Your Life)

 

“Meg akarjuk cáfolni ezt a tévhitet: “A jógaeszközök csak a pózok könnyítésére vannak.”

Természetesen, a támaszok használhatók a gyakorlatok könnyítésére. De próbálj már meg egy napüdvözlő gyakorlatot végezni úgy, hogy közben végig egy jógatéglát szorítasz a combjaid között – és ne engedd leesni! Fogadni mernénk rá, hogy nem könnyítette meg a nap üdvözlését. Egyes eszközök egyszerűbbé teszik a gyakorlatot, mások megnehezítik azt, és vannak, melyek egyszerűen csak érdekesebbé

A támaszok nagyszerű lehetőségeket teremtenek a gyakorlatok fokozásához. – légy akár kezdő, vagy akár egy tapasztalt gyakorló. Néhány tanuló (és tanár) tiltakozik az eszközök használata ellen lehet, attól tartva, hogy azzal azt mutatnák, nem képesek megcsinálni az adott gyakorlatot, vagy nem teljesen tudják végrehajtani. Nos, mi pont az ellenkezőjét hisszük! A támaszok hatalmas mértékben meg tudják változtatni egy pózzal kapcsolatos tapasztalataidat. Valami mássá, sokkal jobban alkalmazhatóbbá, sokkal nagyobb kihívássá teszik őket. Mi nem úgy látjuk a támaszok használatát, mint egy kisebb módosítás, hanem mint egy csodás lehetőség, mely segít a saját ízlésedre alakítani a gyakorlatot.

 

Itt vannak azok eszközök, amit mi rengeteg gyakorlat variálására használunk:

 

JÓGA TÉGLA

Mire jó a jógatégla?

Hasznos segédeszköz kezdők és haladók számára is, mert lehetővé teszi az olyan pózok helyes kivitelezését, mint pl. a Trikonasana, a Mayurasana, vagy a Setu Bandha Sarvangasana.

  • “meghosszabbítja” a végtagjaid
  • közelebb hozza a talajt, vagy éppen távolítja tőled
  • összeszoríthatod vagy nyomhatod; a célzott izmok előfeszítéséhez
  • alátámaszthatod vele testednek szükséges részét a nagyobb kényelem érdekében

Változatok:

A téglák anyaga és vastagsága variálható. Méretük átlagosan ~23x15x8 centiméter körül szokott lenni. A habtömbök könnyebbek, a parafa, fa, vagy bambusz téglák, viszont nehezebbek. Ezek általában zöldebb alternatívák.

 

JÓGA HEVEDER

Mire jó a jóga heveder?

A jógaheveder segítségével kényelmesebben kivitelezheted és tökéletesítheted a jógapózokat.

  • Segítségével el tudod érni, “meg tudd fogni” azt a végtagod, amit egy adott gyakorlatban nem érsz el
  • Ellenállást biztosít – felfüggesztett helyzetében alkalmas különböző húzó/húzódzkodó gyakorlatok végzésére, vagy számos nyomó/toló gyakorlatnál is használható, mint szabad ellenállás

Változatok:

A hevederek hossza változó, 1,8 -2,5 métere között mozog. Vagy egy műanyag csattal, vagy fém “D” alakú karikákkal látják el őket. A hosszabb hevederek használata ajánlott, mert sokoldalúan felhasználhatók. A fémgyűrűvel ellátott jógaeszközök általában könnyebb felakasztani, mint a műanyag csattal felszerelteket, és környezetbarátabbak is.

JÓGA KERÉK

Mire jó a jóga kerék?

A jóga kerék a jóga egyik leghasznosabb kiegészítő eszköze. Fejleszti az egyensúlyérzéked, a hajlékonyságodat. A jóga kerék sokoldalú sporteszköz kezdőknek és haladóknak, amely számos jógagyakorlatnál és ászanában használható. Maga a kerék egy 30 cm átmérőjű kemény műanyagból készült eszköz, amin egy habszivacs réteg is található.

  • Kiválóan alkalmas a mellkas nyitására, a hátrahajlások gyakorlására, illetve fejlesztésére
  • Segítségével erősíthető az egész törzs, segít a hát, váll és csípő lazításában
  • Könnyen növelheted az erőd és a hajlékonyságod
  • Kiváló eredményeket érhetsz el az egyensúlyérzéked javításában

Változatok:

Elérhető műanyag-habszivacsos verzióban, illetve parafa borítással is. A parafa jógakerék természetes parafából készül. A tömörített parafának köszönhetően, könnyű és tartós is egyben.