Híd Póz

HÍD PÓZ kiváló előkészítője lehet más, energetikai szempontból különböző hatással bíró ászanáknak. Többféle célt is szolgálhat: vagy nyugtató pózként alkalmazzuk, de nyithatjuk, erősíthetjük vele a testet, mert a mellkast nyitja, a hát felső részének izmait, valamint a test alsó részét pedig erősíti. Akár kezdő vagy, akár már évek óta jógázol, a híd állás előnyeit mindenképp élvezheted. Ha már haladóbb vagy, a póz különböző variációi neked is biztosan tartogatnak még felfedeznivalót.

Hoztunk egy kisebb útmutatót, a híd póz elsajátításának segítéséhez:

1. Teríts le a talajra egy jógaszőnyeget, és helyezkedj el rajta hanyatt fekvésben. Lábaidat hajlítsd be, a talpak teljes felületével támaszkodj a talajon. A lábfejek legyenek párhuzamosak, csípőszéles távolságra egymástól. A talpakat a felső testedtől igazából olyan távolságra helyezed el, amennyire kényelmes, csak arra figyelj nagyon, hogy ne legyenek TÚL közel az ágyékodhoz, mert akadályozni fog a gyakorlat helyes kivitelezésében. Karok párhuzamosan mélytartásban a törzs mellett.

2. Majd emeld meg a medencéd annyira, hogy egy egyenest alkosson a tested, mely a válladtól kezdve áthalad a medence pontján, egészen a térdig. Közben a stabilabb alátámasztás érdekében összekulcsolhatod a kézfejeket a medencéd alatt, és folyamatosan nyújtózz velük a sarkak irányába. A lapockákat húzd lefelé, majd kezd el őket zárni úgy, hogy a vállöveden támaszkodj. Ezzel elértük a híd póz könnyebbik verzióját.

3. A karokat és talpakat a jógaszőnyegnek nyomása közben kezd el fokozatosan kiemelni a mellkasod is a medencéddel együtt, amíg a combok párhuzamosak nem lesznek a szőnyeggel. És itt jön a lábfej helyzetének jelentősége, mert fontos, hogy a térd a bokákkal egy vonalba legyen, merőlegesen a talajnak.

Ha a híd pózt kitartottuk a kitűzött időtartamig, lassan engedd el a kézfejek kulcsolását, ezzel egyidejűleg nyisd és tedd le a lapockáid, és vidd a karjaidat oldalra a törzsed mellé. Engedd a hátad fokozatosan, csigolyákról csigolyákra haladva a szőnyegre. Maradj ebben a pozícióban lazításként, majd ha kellően megpihentél, kiszállhatsz a gyakorlatból.

+ 1 TIPP, a híd állás elsajátításának segítéséhez:
A medence megtartását elősegíti, ha jógatéglát teszel a keresztcsont alá. Mikor elérkeztünk a könnyebbik híd pózhoz, állj a lábujjpárnáidra, majd told ki annyira a medencédet, hogy az álló helyzetben lévő téglát be tudd tenni a helyére, majd ereszkedj vissza a talpadra, és a medencédet helyezd a téglára.

Hatásai:

  • nyújtja a vastagbelet és a hasi szerveket ezáltal javítja az emésztést
  • enyhíti az asztma, a hörgő, a légcső és a pajzsmirigy betegségek tüneteit
  • alkalmazható a gerinc helyreigazítására a görnyedt válltartás javítására, hátfájás enyhítésére
  • nyújtja és erősíti a négyfejű combizmot, a has és a váll izmait
  • nyújtja a csípőhajlítót
  • nyitja a mellkast
  • nyugtatja az elmét, enyhíti a szorongást
  • a jógaterápiában/női jógában használják a menstruációs rendellenességek kezelésére is