Gyermek póz

A GYERMEK PÓZ gyakorlása lehetővé teszi a test mély relaxációját. Ez egy szép módja annak, hogy finoman megnyújtsuk testünknek különböző részeit. A törzs előrehajlik, ami a test számára nagyon nyugtató helyzet. Gyengéden nyújtja a hát, a csípő, a comb és a boka izmait, szalagjait. Segíthet enyhíteni a hátfájást. Kitűnő a derék és a csípő megnyitásához.

 

Segítség a gyermek póz tanulásához:

Térdelj le az előkészített jógaszőnyegre, úgy, hogy közben a lábfejed teteje érintkezzen a szőnyeggel. Nyisd szét a térdeidet olyan szélesre, amennyire csak tudod, és kényelmes. Kezdésként elég olyan csípőszéles távolságra. Majd ereszkedj rá a sarkaidra ülőhelyzetben.

Érezd, hogy nyúlik a combizomzatod, és egy kis nyúló, nyomó érzet fog keletkezni a csípőd környékén is. Ha nem mobilis ennyire a csípőízületed, helyezz a comb és lábszár által összezárt terület azon részére, ahol kényelmes, egy jógatörülközőt, vagy ha kényelmesebb és stabilabb, akár egy jógatéglát.

Ezután óvatosan dőlj előre, hogy a törzsed a két combod közé kerüljön, a homlokod pedig érje a szőnyeget. Itt már egyértelműen érezhető nyúlás fog jelentkezni a csípőd – derekad környékén, mindezek mellett a hát és nyak izmainak nyúlását kell, hogy érezd jelentősebben.

ezeid tartását pedig Te határozhatod meg magadnak. Helyezheted őket mélytartásba a combjaid mellé, felfelé néző tenyérrel. Ezzel a vállizomzatod hátsó régiója lesz jobban megnyújtva. Ha előre helyezed magastartásba karjaidat, szorosan a fül mellett, akkor fontos, hogy a teljes tenyeredet tartsd stabilan a jógaszőnyegen (de ha itt sem ér le úgy, akkor szintén szóba jöhet egy jógaszőnyeg/jógatégla), a teljesértékű nyújtás érdekében. Itt a váll mellet be fog csatlakozni a csuklya, és enyhén a felső végtagok izmai is.

Tartsd meg ezt a helyzetet addig, ameddig kényelmes/bírod, vagy ha van egy kitűzött időtartamod, akkor hajrá, csak csináld! 🙂
Majd ha végeztél, lazítsd el magad, emelkedj fel négykézlábra, maradj úgy pár másodpercig pihenésként, majd szálljunk ki a gyakorlatból.

+1 TIPP, a kisgyermek póz elsajátításához, fejlesztéséhez:


Ha esetleg nagyon nem tudod, vagy nagyon kényyelmetlen még távolított combokkal végezni a gakorlatot, akkor nyyugodtan végrehajthatod zárt lábakkal is. A lényeg, hogy ne terheljük meg magunkat egyből a számunkra nehéz verziókkal, mivel az sérüléshez vezethet!