Dirgha Shwasan (mély légzés) Póz

DIRGHA SHWASAN (mély légzés) PÓZ hasznos a légzési rendellenességek, légszomj megszüntetésében és az elzáródott orr megnyitásában. Legfőbb előnyei közé tartozik, hogy fokozza a vér oxigénellátását, pozitív hatást gyakorol a légző szervrendszerre és fejleszti a test állóképességét. Mindezek mellett a gyakorlat végzése közben a tested minden része teljes nyugalmi állapotba kerül.

A Dirgha Shwasan (mély légzés) Póz kezdetéhez ülj a jógaszőnyegre egy kényelmes törökülés pozícióban (aki tud és szeretne, az nehezíthet ezen, egy lótusz ülés kivitelezésével). Ügyelj a helyes testtartásra! Hátad egyenes, vállövedet zárd, fejed tartsd a gerinc természetes meghosszabbításaként, tekintet előre néz. Majd karjaidat, helyezd a térdeidre. Tarthatod őket lazán egész nyugodtan, de arra figyelj, hogy nyújtva legyenek.

Ha megvagyunk a kiinduló pozíció felvételével, végy egy hosszú lélegzetet orrodon keresztül, ameddig csak engedi a légző szervrendszered, majd lassan, szádon keresztül fújd ki. Végezd ezt a folyamatot 15-20 alkalommal. Érezd, ahogy tágul a tüdőd, emelkedik a mellkasod, nyílnak a rekeszizmok, és tisztul a tudatod.

A Dirgha Shwasan (mély légzés) Póz hatékonyabb más, légzési nehézségek elmulasztását segítő gyakorlatok alkalmazásával együtt.