A “Namaste” jelentése

Mit is jelent a Namaste? Aadil Palkhivala elmagyarázza a kifejezés jelentését.

Mit jelent a Namaste?

A jógaoktatód minden gyakorlatot egy a szanszkrit szóval, a “Namaste”-val zár? Nos, most megtudhatod, hogy valójában mi a “Namaste” jelentése.
A Namaste gesztus a mindannyiunkban lakozó Isteni szikra iránti hitet ábrázolja. Ez a szikra a szív csakrában található. Ez egyfajta elismerés, mikor egy lélek elismeri minden más lélek létezését.

A Namaste definíciója

A “Nama” jelenti a meghajlást, “as” jelentése “én”, és a “te” pedig “te”. Összegezve a Namaste jelentése: ” Fejet hajtok előtted.”

Hogyan csináld a Namaste gesztust?

A Namaste-hoz összetesszük kezeinket a szív csakra előtt, becsukjuk szemeinket, és fejet hajtunk. Végezhetjük úgy is, hogy a kezeinket a harmadik szemünk előtt tesszük össze, majd csukott szemekkel fejet hajtunk, és ezután visszük le a kezeinket a szív csakránk elé.

Ez a tiszteletadás egy különösen mély formája. Bár nyugaton a “Namaste” szót általában a gesztussal együtt kiejtik, Indiában egyértelmű magának a gesztusnak a mondanivalója, ezért felesleges is lenne kimondani a szót.

A kéz összetétele a szív csakra előtt az isteni szeretet áramlását növeli. A fejhajtás és a szemek becsukása segíti az elmének teljes átadását a szívben lévő Istennek.

A Namaste-t egyfajta meditációs gyakorlatként is alkalmazhatjuk. Segítségével mélyebb kapcsolatba kerülhetünk a szív csakrával.

A Namaste lehetővé teszi, hogy például egy oktató – diák energetikailag a kapcsolat és időtlenség egy olyan helyére jusson el, mely mentes az egoval való kapcsolat kötelékeitől.

Ha ez a szívben rejlő mély érzelmekkel és az elmének szabadságával együtt történik, a lelkek mély egyesülése virágozhat.

Mikorra helyezzük a Namaste-t gyakorlásunkban

Namaste-t az óra kezdetekor és végén egyaránt kellene végezni. Viszont legtöbbször csak a végén szokott sor kerülni rá, mivel akkor az elme már kevésbé aktív, és a helyiség energiája békésebb. Az oktató kezdi a Namaste-t a tanítványai és saját tanárja felé hálája és tiszteletének jeleként, cserébe megkéri a tanulókat, hogy kapcsolódjanak vissza származásukhoz, és engedjék, hogy az igazság áthassa őket – az igazság, hogy mindannyian egyek vagyunk, ha szívből élünk.