7 mód, ahogyan segíthet a jóga az egészséges öregedésben-1. rész

Buddha szerint: “Semmi sem állandó. Minden változik. A lét mindig változik.”

A születésünk pillanatától az életünk végéig állandó testi és lelki változásokat tapasztalunk. Még akkor is, ha egészséges öregedésre törekszünk, a változás (tehát maga az öregedés) elkerülhetetlen.

Fiatalkorunkban gyakran örülünk ezeknek a változásoknak – ezalatt a növekedésre, fejlődésre, számos készség elsajátítására, az élet különböző területein szerzett tapsztalatokra gondoljunk most. De ahogy haladunk előre életünk során, egyre kevésbé leszünk izgatottak a bekövetkező változások hatására.

Az öregedési folyamatok mindannyiunk számára más és más módon zajlik le, de általánosságban elmondható, hogy ez a folyamat számos változással jár együtt – amelyek közül néhányat pozitívnak, és néhányat negatívnak ítélünk meg.

Készségekre, élettapasztalatokra, és saját szemléletmódra teszünk szert. Emellett gyakori sajnos izomtömegünk csökkenése, csontjaink sűrűségének csökkenése , és kötőszöveteink is merevebbé válnak.

A hajunk és bőrünk szintén megváltozhat. Hallásunk és látásunk élessége csökken. Emlékező képességünk is elkezd gyengülni. És még sok más változást fogunk tapasztalni, felismerni életmódunkban, háztartásunkban, és közösségi életünkben is.

Hogyan segíthet a jóga az egészséges öregedésben

Ahogy említettük, a változás elkerülhetetlen, de ezeknek a hatásoknak egy része tudatos beavatkozással jelentős mértékben lassítható, vagy akár meg is fordítható.

A jóga egy gazdag tradíció, mely többet többet foglal magába, mint csak az ászanák fizikai gyakorlatait.

A jóga azon technikák széles skáláját kínálja neked, melyek nagy mértékben segítik elő ezen változások lassítását, és mindemellett segít megérteni és elfogadni magát a folyamatot.

Jóga és egészséges öregedés – 7 mód, ahogyan segíthet a jóga az egészséges öregedésben

1. A testmozgás javítja a mobilitást és fizikai erőnlétet

Testünk alkalmazkodik a magunkkal szemben felállított követelményekhez: ha keveset mozgunk, merevebbé, feszesebbé válunk.

A gyengéd mozgások (például ízületek körzése, a gerinc hullámoztatása, álló – oldalsó hajlítások) “olajozva tartják” ízületeinket, ezzel segítve a csúszós felületek szabadon mozgását egymáson.

A gyorsabb, erőteljesebb mozgások támogatják tüdőkapacitásunk növekedését, szív és keringési rendszerünk egészségét, valamint az autofágiai folyamatokat. Az autofágiai folyamat egyfajta öntisztító folyamat, mikor a test megszabadul azon felhalmozódott sejtjeitől, melyek már régiek, sérültek, nem képesek teljesíteni feladataikat.

2. A kitartandó testtartások erősítik az amúgy kihasználatlan területeit a testnek

Ahogy idősödünk, kevesebbet végzünk fizikailag megerőltetőbb munkát, legyen szó akár kisgyermek megemeléséről, vagy hordozásáról. Ennek eredményeként gyakran előfordul, hogy egyes részei testünknek – az előbb említett példából merítve itt megemlíthetjük a karokat, hátat, magát a törzset – kevésbé lesz erőteljes.

Az olyan pózok, mint például a lefelé néző kutya, plank, oldalsó plank, bird-dog és a sáska segít fenntartani, vagy épp visszaszerezni ezen régiók erejét, ezáltal jobban tudjuk majd kezelni a mindennapi élet kihívásait, vegyük példának most azt, mikor csak jövünk haza a boltból gyalog, és cipelnünk kell a megvásárolt dolgokat.

Ráadásul a húzóerő, melyet az összehúzódó izmok gyakorolnak a csontvázra, szintén lassíthatják, vagy késleltethetik csonttömegünk csökkenését. Plusz előnyként ezesetben szert teszünk egy egyenesebb testtartásra, ezzel teret adva a tisztább, mélyebb légzésnek.

 

3. Fokozza az egyensúly érzéket és stabilitást

Az elesés az idősebb emberek egyik leggyakoribb sérülési oka, mely néha a szabadságunk, függetlenségünk elvesztésével is járhat.

Szerencsére a jóga ászanák közt bőven akad lábakat és bokákat erősítő, a test mindkét oldalának koordinációját, és egyensúlyt támogató gyakorlat is. Ilyen például a fa póz.

A gyakorlatok során a változó mozgások jobb koordinációt biztosítanak, és az ízületekben lévő receptorok működését is segítik. Ezek együtt javítják az álló stabilitást, ezzel csökkentve az esés valószínűségét.

4. A memória által adott kihívások fenntartják a mentális egészséget

Ahogy a változatos étrend a tápanyagok széles skáláját nyújtja testünk számára, ugyanúgy a bejövő, változatos mentális ingerek többféle stimulációt biztosítanak agyunk számára. Fiatalabb korunkban folyamatosan tanulunk, új gondolatok, megoldandó problémákat fogadunk be, ezeknek kitárva elménket.

Ám ahogy öregedünk, számottevően kevesebb új információval találjunk szembe magunkat, pláne, ha kilépünk a munka világából.

A jóga ászana számos stílusa pózok különböző sorrendjét, azok különböző módjait kínálja fel minden korosztálynak, ezzel változatosságot hozva a kiszámíthatóbb, egyhangúbb napokba. Ezen gyakorlatok tanulási folyamata nagy kihívást tud jelenteni az agy számára, így segítve mentálisan is egészségesnek maradni az egészséges öregedés érdekében.