7 Lépés a helyes otthoni gyakorláshoz

7 LÉPÉS A HELYES OTTHONI GYAKORLÁSHOZ

 

Formáld saját ízlésedre az otthoni gyakorlásodat a következő fontos szempontok figyelembe vételével, hogy a legtöbbet tudd kihozni belőlük.

1. A kevesebb néha több

Kezdetben egy kevés jóga minden nap valószínűleg könnyebben kivitelezhető, mint mondjuk ha egy héten néhány alkalommal egy hosszabb gyakorlatsorral próbálkoznál. Próbálj először napi 10-15 percet szánni egy teljes elmerülésre -mondjuk közvetlen azutáni, mikor felkelsz, hazaérsz munkából, vagy mielőtt álomra hajtanád a fejed.

2. Koncentrálj egyetlen pózra

Minden hétre válassz ki magadnak egy olyan pózt, amelyet még tökéletesebben szeretnél elsajátítani, vagy akár egy teljesen újat, amit meg szeretnél tanulni, és azt naponta legalább egyszer végezd el! A választásban segíthet, ha olyan pózt kezdesz keresni, amit például a jógaoktatód a közelmúltban tanított az órán. De akár bele is lapozhatsz egy kezdőknek szóló könyvben, és ott addig keresgélhetsz, míg nem találsz egy számodra megfelelőt. Gyakorold a pózt addig, amíg olyan kényelmesen nem érzed magad abban a pozícióban, mint a legkényelmesebb farmerodban. 😀

3. Alakíts ki egy változatos gyakorlatsort

Fókuszálj minden nap egy adott testtartáscsoportra. Hagyd, hogy ezt a döntést a hangulatod, és az energiaszinted határozza meg, hogy melyik gyakorlatot mikor csinálod. Hétfőn például az álló pózok gyakorlása mellet dönthetsz, kedden megeshet, hogy továbbviszed az álló pózokat, és hátradőléseket végzel. Szerdán így alkalmasak lehetnek a különböző csavart pózok, a csütörtök pedig egy megfelelő nap lehet az erőlehajló gyakorlatoknak. Így péntekre a teljes testünk fel lesz készülve a testtartást helyreállító gyakorlatokra. De ez csak egy javaslat, nem kőbevésett szabály! A felosztásodat, ahogy az elején említés esett róla, a Te állapotodhoz mérve állítod össze. 🙂

4. Szervezz rövid jógaszüneteket a napjaidba

A nap folyamán a tudatosság néhány pillanata nagyban hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb és örömteli élet megteremtéséhez. Ezt igazán könnyű megtenni: Például fókuszálj a lélegzetedre, miközben egy lámpánál várakozol. Gyakorold a hegy pózt, miközben sorban állsz a kasszánál, vagy a fa pózt fogmosás közben. Egy kis kreativitással, találékonysággal rengeteg lehetőséget észre tud venni az ember. ezek segítségével még hamarabb bele tudod építeni a jógát a mindennapi rutinodba.

6. Gyakorolj egy barátoddal

Tekerd fel a jógaszőnyeged, és irány az egyik barátodhoz! 🙂 Tanuljatok meg néhány pózt együtt. Gyakoroljatok közösen olyan pózokat, amiket órán vagy egy videóból tanultatok, vagy mutassatok egymásnak új, személyes kedvenc pózokat. Miközben szépen haladtok a gyakorlással, osszátok meg egymással a megfigyeléseiteket, meglátásaitokat. Ha akad egy két kérdés, tegyétek azt fel, és próbáljátok rá közösen megtalálni a választ. Ha észreveszel egy hibát a társadon, miközben a gyakorlatot hajtja végre, nyugodtan szólj neki, javítsd ki helyesre, ha tudod, és ezzel is segíted őt. Lehet, hogy ezekkel oly módon inspiráljátok, motiváljátok majd egymást,amire Ti sem számítottatok.

7. Nézz magadba

Minden gyakorlás megkezdése előtt ülj le egy nyugodt helyre néhány pillanatig, és figyelj magadra. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen gyakorlatot kell végezned ahhoz, hogy még mélyebb állapotba kerülj. Szükséged van egy kis energiára, feltöltődésre? Végezz néhány álló gyakorlatot. Szeretnél kikapcsolódni? Próbálj ki néhány ülő pózt, vagy testtartást javító gyakorlatot. Sajátítsd el a jógát olyan pózok és gyakorlatok alkalmazásával, melyek a belső egyensúly, bölcsesség és könnyedség irányába mozdítanak el.

5. Kövess végig egy sémát

Alapozd a gyakorlás menetét egy, a kedvenc könyveid vagy videóid közül bemutatott testhelyzetek meghatározott sorrendjére. Ez egy jó inspiráció forrás tud lenni, valamint kitűnő alapot tud nyújtani a sorrendiség alapjainak elsajátításához és egy jól átfogó napi gyakorlat kialakításához.

Reméljük segített ez a 7 lépés a helyes otthoni gyakorláshoz! 🙂