7 mód, ahogyan segíthet a jóga az egészséges öregedésben-2. rész

Hogyan segíthet a jóga az egészséges öregedésben

Ahogy említettük, a változás elkerülhetetlen, de ezeknek a hatásoknak egy része tudatos beavatkozással jelentős mértékben lassítható, vagy akár meg is fordítható.

A jóga egy gazdag tradíció, mely többet többet foglal magába, mint csak az ászanák fizikai gyakorlatait.

A jóga azon technikák széles skáláját kínálja neked, melyek nagy mértékben segítik elő ezen változások lassítását, és mindemellett segít megérteni és elfogadni magát a folyamatot.

Jóga és egészséges öregedés – 7 mód, ahogyan segíthet a jóga az egészséges öregedésben

(Ha nem olvastad még cikksorozatunk előző részét, ide kattintva megteheted 🙂 )

 

5. Az idegrendszer lefelé történő szabályozása csökkenti a gyulladások kialakulását

Néhány változás, amelyet öregedésnek gondolunk, összefüggésbe hozható krónikus gyulladásokkal.

A nyugtató és enyhítő jógagyakorlatok – erősítő pózok, Savasana, Yoga Nidra, pranayama, mantrák ismételgetése és különösen a meditáció – segíthetnek abban, hogy az idegrendszernek a paraszimpatikus idegrendszeri része domináljon, ezzel ingerelve a relaxációs reakciót.

Ez az állapot csökkenti a gyulladások kialakulását, és az ezáltal fennmaradt energiát a test azon dolgok felé továbbítja, melyek a hosszútávú egészség fenntartásáért felelnek, mint például az immunitás, emésztés.

6. Közösségi kapcsolatot hoz létre

Akár a testünkre, az elménkre vagy a felfogásunkra összpontosítunk, mindig könnyebb egy társsal szembenézni a kihívásokkal, mint egyedül szembesülni velük. A jóga gyakorlásának néha alul értékelt szempontja a közösség, amely a jóga által jön létre.

Valami, talán a megosztott jóga gyakorlatok által, olyan értelmes kapcsolatok és beszélgetések kialakítására ösztönzi az óra előtt és után az embert, amelyek egyéb jelek szerint nem fordulnak elő.

A kor előrehaladtával, különösen a nyugdíjas korban, társasági körünk összezsugorodhat, így kevésbé érezhetjük magunkat közösségi lénynek. Az egészséges öregedés szempontjából fontos a közösség.

Még mostanság is, amikor az osztályok túlnyomó része online, nem pedig személyesen fut, így is megvan az a lehetőség, hogy ismerős arcokat láthatunk képernyőn keresztül. Ezen keresztül is megtehetjük, hogy az óra előtt vagy után egy jó beszélgetést kezdeményezünk, vagy éppen becsatlakozunk egybe. Ez jelentősen csökkentheti a szóban forgó elszigeteltség, magányosság fennálló fenyegetését.

 

7. A jógafilozófia elégedettségre buzdít

Vallási nézeteinktől függetlenül a jóga hagyomány filozófiai alapjai egyre fontosabbá válhatnak, ahogy öregszünk, és felismerjük életünk múlandóságát.

Számos tanítása van a jóga filozófiájának, de Patandzsali Jóga-szútráinak egyik legfontosabb tanítása az egyensúly fenntartása az abhyasa és a vairagya között (= szorgalmas gyakorlat és az eredményhez való ragaszkodás)

Fontos, hogy kivegyük a részünket – legyen szó akár rendszeres mozgásról, erőnk megőrzéséről, akár egyensúlyunk vagy memóriánk ápolásáról -, de egy bizonytalan világban némi megkönnyebbülést nyújt a tudat, hogy a végeredmény a kezünkben van.

Ha megértjük, hogy a jövő íratlan, az arra is emlékeztethet minket, hogy meg kell elégednünk azzal, amink jelen pillanatban van.

 

Útravaló az egészséges öregedés és a jóga kapcsolatáról

A változás, függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív hatásként éljük-e meg, elkerülhetetlen az életben. De a jóga gyakorlása egy kicsit nagyobb tudatossággal segít megítélni ezeket a változásokat.

Képessé teszi, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy fenntartsuk mobilitásunkat, erőnket, egyensúlyunkat és memóriánkat. Emlékeztet minket a pihenés helyreállító erejére, és szocializál.

És ami talán a leglényegesebb mind közül, hogy megváltoztatja szemléletünket, emlékeztetve arra, hogy életünk során számos akadályba fogunk ütközni, amivel szembe kellesz néznünk.