Végezd ezt a jóga sorozatot a térdfájdalom csökkentéséhez – 2. rész

Bemutatjuk Nektek Allie Flavio-t. Elismert jógatanár és aktív jóga tanuló. Az egészséget pártolók közé tartozik, azon belül is az erős, tónusos testre vágyó kategóriába.Allie krónikus térdfájdalomtól, térd kellemetlenségtől, térd érzékenységtől, és még térd instabilitástól is szenved. Ezért is tervezte meg ezt a jóga sorozatot, mely megmutatja, hogyan is lehet okosan, biztonságosan csillapítani a térdfájdalmakat, és erősíteni térd ízületeinket a jóga segítségével.

Ez a 10 jóga pozíció kimondottan a térd ízületet célozza meg, nyugtatja és erősíti azt.

(Ha nem olvastad még sorozatunk első részét, ide kattintva megteheted! 🙂 )

5. Harcos I és II Póz

A következő 2 póz számos előnyt ad a térdfájdalmakkal szemben. Ha jól csinálod, ezek a gyakorlatok erősítik a combizmokat, azon belül is inkább a belső vaskos izmot, ami a külső vaskos izmunk húzóerejének ellentartásáért felel.

De itt van a probléma. Belső combizmunk jellemzően gyenge és kevésbé van igénybe véve. Tehát ezt az izmot edzenünk kell ahhoz, hog megerősödjön, és részt vegyen a mindennapi mozgások folyamatában.

És pontosan ez az, amit mi most fogunk tenni!

Hogyan gyakorold:

  • Lépj ki jó széles terpeszbe a szőnyegeden.
  • Ne legyen a két talp egy síkban, mert így nehéz lesz megtartani az egyensúlyod, csípőszélességben legyenek inkább a lábak
  • Fordulj el jobbra a (medencét is fordítsd), majd hajlítsd be a jobb lábad annyira, hogy a jobb combod párhuzamos legyen a talajjal, a jobb lábszár a talajra merőlegesen álljon, a térded pedig tartsd a boka fölött van, a bal lábad pedig tartsd nyújtva.
  • A harcos I póznál emeld mindkét kart a fej fölé, simítsd a tenyereket össze. Vállakat tartsd távol a fülektől.
  • A harcos II póznál emeld fel a karjaidat oldalsó középtartásba. Vállöveidet zárd le, és figyel rá, hogy karjaid egyenesek, a talajjal párhuzamosak legyenek.
  • Ismételd meg a másik oldalra is ebből a kiinduló helyzetből indítva.

 

6. Arthur király Póz

Szükséges jóga kellék: jóga tégla és jóga törölköző

Gratulálok! Elérkeztél a jógagyakorlatok azon szakaszába, amiket az otthoni nyújtásainkba is bele tudunk iktatni térdfájdalmaink enyhítése érdekében.

Az Arthur király póz intenzíven nyújtja a combfeszítő izmainkat.

Vigyázz: Ha itt a combfeszítőid túlságosan megfeszűlnek nyújtásnál, az intenzívebb térdfájdalomhoz vezethet.

 

Hogyan gyakorold:

  • Hejezd a fal tövéhez az összehajtott takarót, és készítsd oda mindkét oldalához a téglákat.
  • Térdelj le a szőnyegre úgy, hogy háttal légy a falnak. Tedd az egyik lábfejed spiccben a falra (gyakorolj rá finoman nyomást), majd lépj előre a másik lábaddal. Figyelj rá, hogy az elől lévő lábszárad merőleges legyen a talajra.
  • Helyezd a kezeidet a jóga téglákra, leszorított vállövvel. Ezzel egyidejűleg emeld ki a mellkasod, és told előre a medencéd, hogy megartsd az ágyéki gerinc szakaszod természetes görbületét.
  • Tartsd ki 5-10 légvételig, majd ismételd meg a másik oldalra is.

7. Fél Halak Királya Póz

Ez a nyújtás az én megmentőm, mikor előjön az ülőideg-gyulladásom. Rögtön leülök, megcsinálom a csavart, és gyorsan eltompítom azt a kényelmetlen érzést.

És szerencsére (szerencsédre!) ez a jóga póz a külső csípőizmok nyújtásával egyidőben segít a térdfájdalmak csökkentésében is.

Elsősorban jegyezd meg, hogy ez egy helyreállító csavart helyzet, tehát gyengéden tartsd meg. Itt se feszítsd túl izmaidat.

 

Hogyan gyakorold:

  • Ülj le törökülésbe, majd egyik lábad helyezd a talajra a másik lábadon át a combodmellé. Talpad teljes felszíne érje a földet.
  • Használd a karod a térded mellkas felé húzásához, tolásához. Szabadon lévő karoddal támaszkodj meg jógaszőnyegeden.
  • Tarts meg ezt a pózt úgy 10 légvételig, majd ismételd meg az ellentétes oldallal is.

 

8. Hős Póz

Szükséges jóga kellék: jóga tégla

Sorozatunkat a hős pózzal zárnánk. Ez egy igazi kihívást jelentő póz a krónikus térdfájdalommal szenvedő jógázóknak. Viszont én ennek gyakorlását különösen szeretem, ha van nálam egy jóga tégla seítségül.

 

Hogyan gyakorold:

  • Térdelj a szőnyegedre, térdeid csípőszéles távolságra egymástól.
  • Helyezz egy téglát a két lábfejed közé vízszintesen. Majd ülj rá a téglára, ezzel nyújtva a combfeszítőket. Nyúlást kell, hogy érezz a térd és boka ízületeidben is.
  • Maradj ebben a helyzetben tetszés szerinti ideig, és ismételd meg, ahányszor szeretnéd.

Remélem, élvezted a gyakorlatsort, és hatásosnak is találtad. A térdfájdalom hatalmas visszatartó erőt jelenthet az aktív életmód gyakorlásában, de nem kell engedned ennek! Végezd ezeket a pózokat, és légy türelemmel magadhoz. A térdfájdalom nem fog eltűnni egyik napról a másikra, de kellő elszántsággal enyhíthetsz rajta idővel, sőt, el is kerülheted a jóga segítségével.

A kifejtett nézetek a szerző véleményét tükrözik, és azokat kizárólag a szerzőnek kell tulajdonítani. Orvosi kérdésekkel, panaszokkal ajánljuk, forduljon orvosához.